Kořen čekanky obsahuje zejména látky ze skupiny sacharidů, zejména inulin, vitaminy, minerály, manitou a latex.
Čekanka je využívána převážně k podpoře látkové výměny, funkce jater a tvorby žluči,
podporu práce srdce a trávení.
Hořčiny působí především u trávicích potíží spočívajících v nedostatečné tvorbě kyselých žaludečních šťáv a žluče.
V trávicím traktu navíc působí protizánětlivě.
Inulin a fruktooligosacharidy jsou ve své podstatě dietní vlákninou, která je odolná
vůči trávení a vstřebávání v tenkém střevě, která nezměněná dostává do tlustého střeva, kde vlivem bakterií podléhá fermentaci. Důsledkem je zvýšení celkového objemu stolice a pokles jejího pH, což má pozitivní vliv na zdraví střevní sliznice.
Inulin i fruktooligosacharidy mají navíc výrazný prebiotický efekt, tj. působí jako potrava
a substrát který podporuje množení probiotických bakterií.
Kořen čekanky patří mezi tradiční byliny používané na podporu funkce a detoxikace jater.
Složení: Cichorium intybus radix - Čekanka obecná kořen.
Dávkování: denně do krmné dávky.
Pro koně o hmotnosti 550 - 600 kg:
k prevenci: 50 g denně, v případě indikace: 100 g denně po dobu 2 - 3 měsíců.
Pro psa o hmotnosti 15 - 20 kg:
k prevenci: 8 g denně.
v případě indikace: 15 g denně, po dobu 2 - 3 měsíců.
Pro kočku 5 kg: 1/2 čajové lžičky denně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.